Synectics Architects

Quick Overview

  • Address: Nashik
  • Client : Synectics Architects
  • Area :

Entrance:
At the entrance, we have engendered levels that have several elements that engender a dramatic ambience. A mannequin, emerging out from the clay brick wall creating a sense of freedom of design (out of box thinking).

Several architectural terminologies are carved in CNC, MS materials and placed at the top of the main pathway in different calibers.
These are painted in rudimental pastel colors engendering an element of the celebrations of the mannequin (a free soul) which is protruding from the wall.

The brick is withal having a 3d illusion effect.

The south-facing thermally insulated clay bricks engender a play of sciography around the day time.

As we approach towards informal waiting area, a traditional par (pavement for the subsisting tree) has been placed in the great pattern for a subsisting ficus glomerata tree. In short, this element serves as informal seating for the visitors and staff.

The remaining flooring pattern in the waiting area has a desultory handmade tile which altogether gives a soothing effect in this space. The subsisting tree trunks are been woven with colorful woven threads, which ignites the overall space accordingly.

The waiting area and the spillover dining space for the main cabin are covered by 12mm toughened glass having a desultory leaves pattern on it. This pattern engenders a resplendent play of sciography of the leaves around the day engendering a feeling of seating underneath a tree.

Architectural typography with all the inspirational quotes cognate to art and architecture is carved out on an 8mm thick m.s sheet and juxtaposes in such a way that it engenders a beautiful and artistic partition between the informal waiting and main cabin spillover space.

The partition has sundry layers that give a three-dimensional effect to the overall two-dimensional composition. At times it acts as an inspirational wall in the waiting area.

The main entrance door is approached by the ghat pattern stairs which are perpetuated from the entrance gate.

The front facade has a colorful stain glass divests which invites the daylight inside and artificial lighting at night outside engendering a dramatic play of light and shadow inside and outside. Here the main door has rudimental wooden divest carving with a rustic bamboo handle giving an exordium of beauty in minimalism.

The reception walls have a show board of consummated works and perpetual projects with a staircase inviting towards the main studio. Here the staircase access has an arbitrary architectural sketch that forms an inspirational passage for the entire passerby.

The ceiling again has a cylindrical wooden block placed in levels which acts as rustic chandelier acting as the attraction centre.
From reception, you are guided towards the main cabin and the pantry and toilet area.
The ceiling over here is absolutely plain with a desultory groove for profile lighting which is protruded from the lines of a desultory pattern of stained glass divests.

Main cabin:

You are invited again by a bamboo handle which is again an ingenious handshake. The main cabin has again a very rustic flooring.

The entrance wall has a collage of arbitrary wooden blocks which are chamfered at 45 and which are again a scrap wood. The arbitrary collage creates a beautiful illusionary effect from all angles.

The ceiling has a different story altogether, desultory blocks/ divests are hanged from the ceiling which is having arbitrary shapes and levels. This pattern engenders an impression of the human brain having desultory thoughts that are flowing for a creative idea. The illuminated blocks engender an impression of ignited ideas/ thoughts creating a different ambiance in the main cabin environment.

A minuscule niche behind the table engenders a space for the library which again has a free-flowing arbitrary pattern on the wall. The ceiling has a collage of desultory blocks to the ceiling engendering an impression of desultory ideas dropping from above.

The main cabin has a spillover space for dining and recreational area.

Conference
The conference room is designed at the 2nd level. Here all the walls and furniture have a rudimentary grey shade with an illuminated profile by a customized chandelier. The main table has again a sketch printed on it which is an impression of creative thought.

A wardrobe element has been introduced in the subsisting niche herein the conference to break the monotony of the grey wall.

Main studio
This is designed on the 3rd level having a bamboo handle door creating a handshake. Here all the walls and floors have a rudimental grey tone giving an impression of a focused mindset.

A simplified ledge act as a workstation with a rustic overhead storage design which is composed of two different materials. The overhead storage is designed to have an ms cage with wooden blocks engendering a comely composition altogether.

The ceiling here narrates a different story, the ceiling is cladded with black canvas structures with some inspirational and sketches of all the famous architects across the globe. It also has some imaginary dreams of an architect’s mind.

All the sketches have a blend of black and white colors. This ceiling has become a healer to every blocked mind while working in the studio, in short, this is an inspirational ceiling altogether.

The remaining part of the studio has a skylight that ignites the overall ambiance of space in the daytime and at the same time acts as an energy preserver.

The window has a colorful curtain of typography which breaks the monotony of the grey shade in this space. All the wooden elements used are strictly recycled scrap wood.

The south wall is cladded with the clay bricks which acts as on insulator on the heat load in the daytime as well as creating a beautiful composition in the exterior.

The washroom is designed uniquely. Here all walls are been cladded with customized Spain made tiles which has a desultory stroke of sketches with again a ceiling which has a desultory block placed at different levels. Here all lighting aids indirect creating a dramatic ambiance in this space.

It requires the practicality of office space design, with the flexibility of the architect that not only inspires creativity but also fosters the client’s vision into the subconscious of the inhabitants – whether semi-permanent such as the employees or transitionary or temporary such as the clients who visit.